یکی از سوالاتی که متقاضیان مهاجرت به کانادا از طریق برنامه اکسپرس اینتری مطرح می کنند در مورد نحوه ارزیابی مدارک تحصیلی دانشگاهی اخذ شده در ایران می باشد.

تحصیلات در ایران شامل رده بندی زیر می باشد:

  • مدرک دیپلم دبیرستان
  • مدرک پیش دانشگاهی
  • مدرک فوق دیپلم یا کاردانی
  • مدرک لیسانس یا کارشناسی پیوسته
  • مدرک لیسانس بعد از فوق دیپلم یا کارشناسی ناپیوسته
  • مدرک فوق لیسانس یا کارشناسی ارشد
  • مدرک دکترا

نحوه ارزشیابی مدارک ذکر شده در بالا و معادل سازی آنها برای مهاجرت به کانادا به صورت زیر می باشد:

مدرک تحصیلیمعادل کانادایی مدرکامتیاز(مجرد)
مدرک دیپلم دبیرستان
مدرک پیش دانشگاهی
Secondary school (high school diploma)30
مدرک فوق دیپلم یا کاردانیTwo-year degree, diploma or certificate from a program at a university, college, trade or technical school, or other institute98
مدرک لیسانس یا کارشناسی پیوستهBachelor’s degree or other programs (three or more years) at a university, college, trade or technical school, or other institute120
مدرک لیسانس بعد از فوق دیپلم یا کارشناسی ناپیوستهBachelor’s degree or other programs (three or more years) at a university, college, trade or technical school, or other institute120
مدرک فوق لیسانس یا کارشناسی ارشدUniversity degree at the Master’s level135
مدرک دکتراUniversity degree at the Doctoral (PhD) level150

نکات زیر در مورد بررسی مدارک اخذ شده از دانشگاه های ایران باید مورد توجه متقاضی باشد:

1- مدارکی از قبیل دندانپزشکی ، دامپزشکی، پا پزشکی، بینایی سنجی، حقوق، داروسازی و مشابه آنها در سیستم معادل سازی کانادایی به عنوان Professional degree needed to practice in a licensed profession  ارزشیابی می شود و امتیازی همانند مدرک فوق لیسانس برای متقاضیان دارد.

2- متقاضیانی که ابتدا مدرک فوق دیپلم یا کاردانی اخذ کرده اند و سپس ادامه تحصیل داده و کارشناسی ناپیوسته اخذ کرده اند در سیستم امتیاز بندی اکسپرس اینتری امتیاز معادل مدرک لیسانس رو دریافت می کنند.

3- برای دریافت امتیاز Two or more certificates, diplomas, or degrees که در واقع 2 مدرک دانشگاهی می باشد، متقاضی می بایستی ابتدا مدرک لیسانس را اخذ کرده باشد و سپس برای دوره های تکمیلی تخصصی 1 سال یا 2 ساله رفته باشد و یا لیسانس دیگری اخذ کرده باشد. نمونه از این دوره ها در زیر آمده است:

  • Post-Bachelor’s Certificate
  • Post-undergraduate certificate
  • Post-Bachelor’s Diploma
  • Post-undergraduate diploma
  • Graduate Certificate
  • Graduate Certificate with a focus in [area of concentration]
  • Postgraduate certificate
  • Postgraduate Diploma
  • Graduate Diploma with a focus in [area of concentration]
  • Graduate diploma
  • two-year Postgraduate Diploma, specializing in [name of discipline]
  • two-year Bachelor’s after degree with a focus in [area of concentration]
  • one-year Postgraduate Certificate in [name of discipline]
  • one-year of graduate study with a focus in [area of concentration]
  • Dual Bachelor’s degree (four years

برای اطلاعات بیشتر میتوانید به منبع رسمی این مطلب در سایت اداره مهاجرت کانادا در اینجا مراجعه کنید.